Bedrijfscultuur binnen Aviclaim

Een interview met directeur Remco Kuilman

Eindeloos veel onderzoeken zijn er gedaan naar bedrijfscultuur. Wat is het? Kun je het makkelijk veranderen en welke factoren zijn hiervan op invloed? Zonder jullie te vermoeien met alle theorie, proberen via een verhelderend gesprek met een jonge ondernemer een inzicht te krijgen in de bedrijfscultuur.

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?
“Ik ben Remco Kuilman, 29 jaar en woonachtig in Utrecht. Na twee jaar werkzaam te zijn geweest in een sales functie ben ik in 2016 samen met een studievriend mijn eigen bedrijf begonnen, Aviclaim. Wij helpen passagiers bij het verkrijgen van compensatie wanneer hun vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is geweest. Volgens de Europese wet hebben getroffen passagiers recht op compensatie tussen de €250,- en €600,-, echter is het verkrijgen van je recht nogal lastig. Onze software helpt bij het detecteren van de vluchten welke in aanmerking komen en hierna proberen we zo efficiënt mogelijk de claim daadwerkelijk te winnen. Alleen bij succes houden we 25% van het claimbedrag in. Soms duurt dit wel een jaar of langer.”

Tof! Hoe is het om met een vriend samen te werken? En kun je dan spreken van een bedrijfscultuur? 

“Dat bevalt van beide kanten nog steeds erg goed. We hebben gelijk vanaf het begin een kantoorruimte gehuurd zodat het ook geen zolderkamer-idee-gevoel gaf, maar dat we beide werkten aan een serieus doel. In het verzamelpand waar we destijds zaten hing een formele sfeer, wat daar ook aan bijdroeg. Echter heb je soms als vrienden ook wel andere gesprekken dan alleen werkgerelateerd. Dat veranderde wel sinds er andere personeelsleden zijn bijgekomen. Vanaf dat moment zijn we begonnen met ons eigen Aviclaim cultuur bouwen. 

Vertel..
“Eigenlijk ging dat redelijk vanzelf. Snel gingen we naar een groter kantoor waardoor het ook makkelijker werd om er een eigen draai aan te geven. Doordat we internationaal actief zijn, duurde het niet lang voordat we ook Duitse en Spaanse collega’s op kantoor hadden zitten. Dan merk je wel dat er binnen landen en culturen ook een andere werkethiek heerst, maar het zal ook zeker te maken hebben gehad met de leeftijd en van onze collega’s/ stagiairs. Maar juist doordat ze zo jong zijn, zijn ze super leergierig en kun je ook samen een gewenste cultuur ontwikkelen. 

Meerdere culturen op één kantoor, terwijl je streeft naar een bedrijfscultuur. Heeft dat ooit gebotst.
“Klopt. We merkten vooral dat bijvoorbeeld onze Duitse collega’s veel meer gewend zijn aan hiërarchie, terwijl we bij Aviclaim juist geen hiërarchie willen. Iedereen is gelijk en samen zijn we een team. Dat was voor sommige collega’s een verademing. Het enige waar we wel veel mee bezig zijn geweest is de voertaal. Soms is het gewoon makkelijker om even snel iets te bespreken in het Nederlands. Echter blijf je daar dan onbewust wel eens te lang in hangen. De kreet “English!” is in het begin dan ook veelgehoord. Maar inmiddels is dat geen probleem meer.

Het grootste compliment wat je kunt krijgen is dan ook dat stagiairs na hun stage bij Aviclaim willen blijven, omdat ze los van de werkzaamheden, de cultuur en de mensen zo prettig vinden. Dan ben je op de goede weg!”