Categorieën
Uncategorized

Natuur & milieu: hittegolf geen melding: daarom is zomer 2020 volkomen normaal

De ideeën van een normale zomer veranderen. De zomer lijkt niet op gang te komen. Er is geen verwarmingsperiode, in plaats daarvan zijn er af en toe warme dagen gevolgd door onweersbuien. Ze brengen koele lucht, waardoor de zomer voor sommige mensen minder warm lijkt. Dit is niet ongebruikelijk, zegt Andreas Friedrich van de Duitse weerdienst, integendeel: Midden-Europa beleeft een normale zomer.

Zonaanbidders zijn gefrustreerd. Ze zijn er dit jaar, de hete zomerdagen, maar deze fasen duren maar kort. Al na een paar dagen komt de vochtige lucht bij onweer uit de lucht en koelen de temperaturen af ​​met bliksem en donder. Zwembroek en bikini moeten dan in de kast blijven. De zomer van 2020 lijkt voor sommige mensen misschien koeler dan normaal, maar de extreme hitte-periodes in 2019 en 2018 hebben het beeld van de normaliteit veranderd, zegt Andreas Friedrich van de Duitse weerdienst (DWD). “De zomers van de afgelopen twee jaar waren extreem, we beleven momenteel een normale zomer.” Vanwege twee opeenvolgende hete zomers verbindt het menselijke geheugen op korte termijn de maanden juni, juli en augustus met hogedrukgebieden die wekenlang stabiel zijn en temperaturen hebben tot 40 graden. Maar zulke warmteblokken zijn de uitzondering, zegt Friedrich. Dit jaar is de zomernormaliteit waar te nemen, waaronder het feit dat lagedrukgebieden altijd koele en vochtige lucht naar Duitsland en Centraal-Europa brengen. Ondanks de reguliere regenachtige dagen is het te droog. In het noorden van het land was de hoeveelheid neerslag voldoende, Friedrich, en in het zuiden, vooral in Chiemgau en Berchtesgadener Land, zelfs te hoog met tot 240 liter regenwater per vierkante meter.

Dit was te wijten aan zwaar weer, die zich had opgehoopt en in de Alpen had geregend. “Maar Saarland beleeft de droogste juli sinds de weerrecords zijn begonnen.” Slechts ongeveer een kwart van de benodigde hoeveelheid neerslag viel daar, ook Hessen en Midden-Duitsland hebben last van droogte. Dit is een effect van opwarming van de aarde. Sinds het begin van temperatuurrecords in 1881 is de gemiddelde temperatuur in Duitsland met drie graden gestegen. En juni was twee graden warmer vergeleken met de afgelopen vier jaar. Meteorologen kunnen de huidige zomer niet verklaren met opwarming van de aarde. ‘De sfeer is een chaotisch systeem, dus we konden de normale zomer van dit jaar niet voorspellen’, zegt Friedrich. Hij weet ook niet wat er de komende weken gaat gebeuren. Hij en zijn collega’s kunnen alleen de komende zeven tot tien dagen een redelijk betrouwbare voorspelling doen, dus de lucht koelt weer af met het eerste weekend van augustus. Dat was een bijdrage over kennis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *