Categorieën
Uncategorized

Economie: de Wirecard-zaak: valt Scholz?

De ministers moeten vragen beantwoorden – en zijn in ieder geval in slechte staat. Het grootste economische schandaal in de Duitse naoorlogse geschiedenis maakte in één klap een einde aan de zomervakantie in politiek Berlijn. Het is nog niet duidelijk wie de affaire uiteindelijk politiek zal overleven – en wie niet. Het eerste slachtoffer is er al.

Omgaan met de corona-pandemie is niet alleen een medische, maar ook een economische uitdaging. De federale regering heeft besloten in een dringend proces miljarden steun te verlenen aan start-ups, eigenaren van kleine bedrijven, vaccinfabrikanten en Lufthansa .. Historische steun voor onrustige landen volgde afgelopen weekend op de EU-top. Natuurlijk hebben de ambtenaren van de financiële en economische autoriteiten het momenteel druk. ‘Een ongeluk komt zelden alleen’, is ook in de volkstaal bekend. Want hoewel de redding van de binnenlandse economie in afwachting is, moet praktisch gezien ook het grootste economische schandaal in de Duitse naoorlogse geschiedenis worden opgelost. “Qua personeel is dit bijna niet te managen, we zitten krap bij de top”, vat een eenheidshoofd de situatie bij het Ministerie van Financiën samen in een interview met onze redactie. De medewerkers van minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) en minister van Economie Peter Altmaier (CDU) kunnen echter niet op bescherming hopen. Het oplossen van het faillissement van Wirecard is immers niet alleen een zaak van de officier van justitie in München I, die de voormalige Wirecard-CEO Markus Braun en twee voormalige collega’s in de raad heeft opgesloten. Ook de parlementariërs in de Duitse Bondsdag hebben grote behoefte aan informatie. Woensdag behandelen Scholz en Altmaier de vragen van de financiële commissie in een speciale zitting, met de minste hoop dat ze nog afwenden wat al lang is besloten: een parlementaire enquêtecommissie, die nu aanhangers heeft in alle parlementaire fracties, en naar alle waarschijnlijkheid in de zomer uit zal zijn de politieke aansprakelijkheid van de CDU en SPD zal beslissen. Met een beetje geluk wekt het vooruitzicht van het bijeenbrengen van de kanselier, voormalig staatssecretaris bij het ministerie van Financiën, Jens Spahn en ex-Wirecard-CEO Markus Braun op zijn beurt op de getuigenbank gevoelens van geluk op bij de oppositie. En niet alleen daar. In een recent “Spiegel” -onderzoek is 77 procent van de ondervraagden voorstander van het gebruik van een dergelijke instantie.

Een groot deel van hun tijd zal daarom waarschijnlijk worden besteed aan de ministeries die betrokken zijn bij het zorgvuldig beantwoorden van verschillende vragenlijsten. die de parlementaire fracties in de Bondsdag naar de regering hebben gestuurd. De parlementaire fractie van FDP heeft een bijzonder uitgebreide vragenlijst opgesteld in naam van de woordvoerder van het begrotingsbeleid, Florian Toncar. De 40-jarige MP uit Hamburg heeft een doctoraat in de rechten, gespecialiseerd in bank- en financieel toezicht, en werkte onder meer voor het topadvocaat Freshfields. Zijn catalogus, die uit 21 pagina’s bestaat en meer dan 100 vragen bevat, heeft het allemaal. Van bijzonder belang is een ontmoeting tussen Jörg Kukies, de parlementaire staatssecretaris van het Federale Ministerie van Financiën, en de ex-Wirecard-CEO Markus Brau tijdens zijn privéverjaardagsfeestje in november 2019. Op dit moment lag Wirecard al zwaar onder vuur nadat de “Financial Times” de financiële dienstverlener trof in had meer dan 40 artikelen van witwassen en valsemunterij beschuldigd. Toncar wil onder meer weten waarom het gesprek niet is opgenomen, waarom er geen getuigen zijn opgeroepen – en of minister van Financiën Olaf Scholz op de hoogte was van de bijeenkomst. Ongeacht of het gesprek tussen Kukies en Braun vriendelijk was of dat de staatssecretaris naar het hoofdkantoor van het bedrijf in Aschheim reisde, met de bedoeling een idee te krijgen van Wirecard: het antwoord is hoogst ongemakkelijk voor de betrokken ministers, omdat elk antwoord automatisch leidt tot kanonnenvoer gegenereerd voor nieuwe vragen. De zomervakantie, waarin politici normaal gesproken prachtige foto’s maken in een gezellige kiesdistrictssfeer, is dit jaar geannuleerd. De foto’s van deze zomer worden gemaakt in de vergaderzalen van de Duitse Bondsdag. Een jaar voor de algemene verkiezingen heeft deze affaire alles in huis om de SPD-kandidaat te schaden nog voordat hij wordt gekroond. Met name het feit dat Scholz Felix Hufeld, hoofd van het financiële toezicht van Bafin, een van de centrale figuren, vasthoudt, roept vragen op. Volgens de statuten zou de autoriteit met 2700 werknemers en het hoofdkantoor in Bonn de integriteit van de financiële markt moeten waarborgen – en zoals we nu weten, is dit doel niet bereikt. Ook de eerste verdedigingslinie, volgens welke de Bafin als bankentoezichthouder alleen de Wirecard-bank, maar niet de Wirecard-groep als financiële dienstverlener heeft geclassificeerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *