Categorieën
Uncategorized

Natuur en milieu: 38 graden in de poolcirkel: in Siberië bestaat het risico van supersmelt

De opwarming van de aarde vordert snel. In Verkhoyansk, ten noorden van de poolcirkel, zijn de temperaturen hetzelfde als in het Caribisch gebied. De opwarming van de aarde kan weer versnellen.

De weinige toeristen die in juni door Palma de Mallorca zwierven, beleefden een opmerkelijk vroege midzomer, zelfs voor het Balearen-eiland. De temperaturen stegen overdag tot 34 graden Celsius en daalden ’s nachts niet onder de 22 graden. Het was op sommige dagen zelfs nog heter in Verchoyansk. Maar Verkhoyansk ligt niet in de Middellandse Zee of het Caribisch gebied, maar in het noordoosten van Siberië. Hier, in het afgelegen rendierherderstadje, berucht om zijn meedogenloze wintervorst, steeg de thermometer op 20 juni tot 38 graden Celsius, een goede 18 graden meer dan normaal deze maand. Onderzoekers in de poolcirkel hebben nog nooit een hogere luchttemperatuur gemeten. Sommige meteorologen voorspellen dat de huidige recordhittegolf boven Siberië minstens tot augustus zal voortduren. De gevolgen kunnen Europa en de rest van de wereld treffen.

Midden in de viruscrisis kan de klimaatcrisis op weg zijn naar een nieuw hoogtepunt. 2020 zou het warmste jaar kunnen zijn sinds de wereldwijde temperatuurrecords in de 19e eeuw begonnen. Tot dusver heeft 2016 dit record behaald, maar toen was het niet alleen warm vanwege de klimaatverandering, maar ook vanwege El Niño. Dit natuurlijke klimaatverschijnsel, dat zich om de twee tot zeven jaar voordoet, warmt op door complexe interacties tussen de oostelijke Stille Oceaan en Peru, wat leidt tot stijgende temperaturen in grote delen van de wereld. Als 2020 het warmste jaar zou zijn, zelfs zonder het El Niño-effect, zou dit een verder bewijs zijn van hoe snel de opwarming van de aarde vordert – zelfs in een jaar waarin de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) als gevolg van wereldwijde corona lockdowns zijn zelfs op korte termijn afgenomen. De belangrijkste evenementen die verantwoordelijk zijn voor het recordpotentieel van 2020 zijn de klimaatevenementen die momenteel plaatsvinden in het Noordpoolgebied. Jarenlang is het meer dan twee keer zo snel opgewarmd als de rest van de wereld. Dat was een bijdrage over kennis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *