Categorieën
Uncategorized

Coronavirus: zomervakantie 2020 in Duitsland: toeristische drukte of doldrums?

Het toerisme komt weer op gang. Het vakantieseizoen is begonnen, maar in de zomer van 2020 zal het anders zijn. Omdat veel Duitsers door de Corona-crisis verre van veilig reizen, verkennen ze hun eigen land als toeristen. De Beierse uitlopers van de Alpen en de populaire kustplaatsen aan de Duitse Noord- en Oostzee zijn bijzonder goed geboekt. Maar is er voldoende ruimte aan zee en in de bergen?

Half juni hief het ministerie van Buitenlandse Zaken de reiswaarschuwing op voor de meeste Europese landen. De gevolgen van de corona-crisis versterken echter de trend van vakantie in eigen land de afgelopen jaren. Nog voor de pandemie bracht ongeveer een kwart van de Duitsers hun vakantie door in hun eigen gebied. Dit aandeel zal in 2020 waarschijnlijk aanzienlijk toenemen. Duitsland is dit jaar de onbetwiste topbestemming, zoals bijvoorbeeld blijkt uit een recent YouGov-onderzoek met meer dan 2.000 respondenten. In plaats van naar het buitenland te vliegen, blijven velen liever thuis. De zoekmachine voor vakantiewoningen HomeToGo heeft miljoenen zoekopdrachten uit Duitsland geanalyseerd en concludeert dat het gedrag met betrekking tot vakantie concreet is veranderd. Begin mei was 78 procent van de gezochte reisbestemmingen in Duitsland. Dit kwam overeen met een stijging van 100 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Duitse vakantieregio’s zijn in de zomer van 2020 nog populairder als reisbestemming bij ADAC-leden dan in voorgaande jaren en verdedigen zo hun toppositie met vertrouwen, als een evaluatie van meer dan 85.000 vakantieroutes door ADAC-shows.

Positieve vooruitzichten voor de Binnenlands toerisme om de crisis te overwinnen, zou men denken. Deskundigen gaan er zelfs van uit dat het toerisme in Duitsland aanzienlijk sneller en sterker zal herstellen dan het internationale toerisme. Desalniettemin is het volgens het Federal Competence Centre for Tourism niet zeker wanneer het niveau van vóór de crisis kan worden bereikt. In een realistisch geval kon de volledige normalisatie van het toerisme in Duitsland pas in het voorjaar van 2021 beginnen. Voor veel toeristenbedrijven blijft de situatie moeilijk, zo niet een bedreiging voor hun bestaan, vanwege een gebrek aan inkomen in het voorgaande seizoen. Hoewel vakantiegasten nauwelijks rekening hoeven te houden met grote beperkingen, wordt de situatie deze zomer in alle vakantieoorden bepaald door de eisen van de Corona-beschermingsregels met hygiëne- en afstandsregels, aantal personen en toegangsbeperkingen, wat in sommige gevallen leidt tot hogere kosten voor toeristische bedrijven met minder bezetting. De trend naar “vakanties thuis” stelt de bolwerken van het toerisme voor extra uitdagingen. De bergen en de zee zijn bijzonder populair bij vakantiegangers. “We zien een zeer grote vraag naar vakantie bij hotspots zoals de Oostzee, de Noordzee en Beieren”, bevestigt Dirk Dunkelberg, adjunct-directeur van de Duitse Vereniging voor Toerisme. Dat was een bericht op Actueel nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *